Kuusi erilaista perhettä, yksi yhteinen Rautalampi

On kulunut aika tarkalleen vuosi siitä, kun ensimmäiset kaksi pakolaisperhettä saapuivat Rautalammille. Alustavan suunnitelman mukaan perheitä piti tulla kerralla neljä, mutta loppujen lopuksi vuoden 2016 aikana saapui kuntaamme yhteensä viisi perhettä, eri aikoihin. Näiden perheiden lisäksi vuoden 2017 alussa tuli yksi perhe ja tämän perheen lisäksi odotamme vielä kahta muuta perhettä tänä vuonna tulevaksi.

Muistan vielä hyvin tarkasti hetken, kun olimme lentokentällä vastassa ensimmäisiä perheitä. Olimme varautuneet hyvin ja oli suuri jännitys, että tulevatko perheet ja ovatko he missä kunnossa. Kokemusta tällaisista tapahtumista meillä kenelläkään ei entuudestaan ollut. Ilta meni kuitenkin hyvin, eikä mitään yllätyksiä tullut, paitsi yksi laukku oli hävinnyt jonnekin matkalle. Sekin onneksi järjestyi heti seuraavana päivänä.

Ensimmäiseen vuoteen on mahtunut kaikenlaista tapahtumaa ja järjestelyä, että kaikki asiat ovat menneet hyvin. Meidän työntekijöiden näkökulmasta erityisen ilahduttavaa on ollut huomata suuri vapaaehtoisten joukko, joka on antanut perheille paljon sellaista, mitä työntekijät eivät voi ikinä antaa. Vapaaehtoiset ovat olleet keskiössä kotoutumisessa Rautalammille ja tutustumisessa paikallisiin tapoihin ja ihmisiin. Toisaalta varmasti osalle vapaaehtoisista syyrialaisten vieraanvaraisuus ja ystävällisyys ovat myös antaneet paljon. Syyrialaisilla on ollut valtavasti oppimista suomalaisesta yhteiskunnassa ja toisaalta meidänkin on pitänyt ottaa monia asioita huomioon heidän kohtaamisessaan.

Vuoteen on mahtunut koulutusta, kokouksia ja lahjoitustavaroiden vastaanotosta lähtien valtavan paljon yhteistyötä. Olen ilokseni huomannut, että Rautalammilla on erittäin paljon ihmisiä, jotka haluavat auttaa ja osallistua kotoutumistyöhön. Pienenä kuntana voimme tällä yhteistyöllä tehdä kotoutumisen paljon paremmin kuin isossa kaupungissa. Nyt jo voidaan sanoa, että syyrialaisten suomen kielen oppiminen on edistynyt erittäin hyvin ja jälleen tässäkin asiassa kiitos kuuluu myös vapaaehtoisille. Toisaalta kiitos kuuluu myös kunnan muulle henkilöstölle, joka on saanut oppia uusia asioita, kun pakolaisten kanssa olemme asioineet. Monet asiat tuntuvat tänään niin itsestään selviltä, kun niitä on harjoiteltu huhtikuusta 2016 lähtien.

Mietin paljon alkuvaiheessa, että miten kutsun pakolaisia yhteisissä kokouksissa tai palavereissa? He ovat pakolaisia, mutta se on myös aika leimaava termi. Sen vuoksi olen puhunut uusista kuntalaisista, meidän syyrialaisista. Väitän, että aika monelle kuntalaiselle syyrialaiset ovat tulleet tutuiksi ja toivottavasti myös jatkossa mahdollisimman moni pääsee tutustumaan heihin lisää. Oma kokemukseni on, että he ovat todella ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Suosittelen siis jokaista kuntalaista juttelemaan heidän kanssaan, se kehittää myös heidän suomen kieltään! Olemme jokaisen kanssa opetelleet heti alusta asti sanomaan: ”Moi! Mitä kuuluu?” Näillä sanoilla jokainen kuntalainen voi lähestyä meidän syyrialaisia.

Pakolaiskoordinaattori, Kari Katajisto

Lisää ajankohtaisia

On kulunut aika tarkalleen vuosi siitä, kun ensimmäiset kaksi pakolaisperhettä saapuivat Rautalammille. Alustavan suunnitelman mukaan perheitä piti tulla kerralla neljä, mutta loppujen lopuksi vuoden 2016 aikana saapui kuntaamme yhteensä viisi perhettä, eri aikoihin. Näiden perheiden lisäksi vuoden 2017 alussa tuli yksi perhe ja tämän perheen lisäksi odotamme vielä kahta muuta perhettä tänä vuonna tulevaksi. Muistan […]